Rozhovor s ředitelem Grandhotelu Pupp Jindřichem Krauszem

12. 3. 2025

První kapitola příběhu budoucího Grandhotelu Pupp ze skupiny CREDITAS se začala psát před více než třemi sty lety, kdy na stejném místě vznikl kulturní prostor zvaný Saský sál, kterého se později chopil cukrář Pupp a dal objektu nový směr: ubytování a gastronomie. Jeho potomci na něj později navázali a na konci devatenáctého století budovu přetvořilido současné podoby. A k další výrazné změně došlo před sedmi lety, kdy hotel změnil majitele a jeho ředitelem se stal Jindřich Krausz. Rozhodli se ho očistitod nánosu předchozích let a také se vydat důsledně českou cestou. „Od roku 2018 implementujeme ty nejlepší možné české značky, snažíme se s nimi spolupracovat a nabízet hostům záchytné body, díky kterým u nás vidí to nejlepší z Čech,“ vysvětluje Jindřich Krausz ve velkém rozhovoru v magazínu Vogue.

Jakým způsobem spolupracující značky a tvůrce vybíráte?
Na začátku jsme řešili architekturu i rebranding, na to všechno jsme si pozvali české firmy, s vizuální identitou jsme oslovili Studio Najbrt. V lobby, které jsme do hotelu vrátili poté, co v devadesátých letech zmizelo, máme samozřejmě vázy Moser od Jiřího Šuhájka. Při rekonstrukci jsme narazili na to, že nad recepcí hotelu jsou vždy hodiny, které hostům ukazují čas. Oslovili jsme tedy studio Olgoj Chorchoj a značku Robot, aby vytvořili na míru nástěnné hodiny pro Pupp – jsou dělané s Moserem a Aleš Najbrt pro ně udělal čísla. A vtipně jsme použili nápis Karlovy Vary – žádná Praha, žádné světové metropole. Jsme unikátní v tom, že máme dvě recepce, a před třemi měsíci jsme hodinami osazovali i tu druhou – ty navrhoval Rony Plesl, jsou majestátní, ze skla, mají čtyřicet kilo. Zdeněk Lhotský, který vytváří tavenou skleněnou plastiku a je jeden z mála lidí na světě, který to v této podobě umí (v roce 2018 navrhl čtyřapůltunový sarkofág pro dánskou královnu) pro nás dělal elegantní skleněné vstupy do hotelu. Je to detail, kterého si nikdo moc nevšimne, ale je za ním ohromně moc práce. Pracujeme i s dalším českým hodinářem Daliborem Farným, který nám osadil prezidentské a císařské apartmá digitronkovými hodinkami na míru.

V celém hotelu jsme také vyměnili i vodu a nyní je tu Mattoni, pro kterou lahev navrhovalo studio Pininfarina. Když jsme minulý rok rekonstruovali v části Parkside, potřebovali jsme do velkého prostoru Mramorového sálu centrální prvek – velký lustr. V části Riverside, která je klasičtější, máme lustr, který váží osm set kilo a je tam už sto let. Ale tím, že Parkside má modernější pojetí, oslovili jsme majitelku Preciosa Lighting paní Karlovou a vytvořili jsme unikátní lustr na míru. Zadání znělo moderní pojetí křišťálu. Výsledek má čtyři sta kilo a je zavěšenýn na jediném kotvicím bodě ze skleněné střechy.

Jak se tenhle přístup promítá do kosmetické péče a do nabídky spa?
Na pokojích jsme chtěli tuzemskou kosmetiku – nic, co se přeprodává úplně všude. Proto jsme tu tři čtvrtě roku měli projekt s vysoce kvalitní českou kosmetikou Klara Rott, kterou jsme implementovali do hotelu – při naší velikosti to není tak jednoduché. Ve spa používáme také české značky Nobilis Tilia, první biokosmetiku v České republice, a Cannor z Plzně. A jelikož máme i zahraniční klientelu, tak nabízíme jednu zahraniční alternativu.

Hotel má vlastní kavárnu. Ctí také tradici?
Když jsem přišel do Puppu, tak se zdejší gastronomie snažila o francouzskou cukrařinu, což vůbec neladí s tím, co historicky nabízel cukrář Pupp. Najali jsme skvělou cukrářku, která vyrábí klasické české zákusky, a před naší kavárnou teď čekají fronty. A máme také unikum – dort Pupp podle původní receptury, která tu vznikla a dělá se desítky let. Je to nejprodávanější položka. Podáváme klasickou vídeňskou kávu, protože rodina stojící za značkou Julius Meinl pochází původem z Kraslic na Karlovarsku a za první republiky tu měla na rohu Puppu svůj obchod. Sloužíme jako flagship.

Restaurací je v hotelu hned několik. Čím se od sebe liší?
Pro kuchaře Ondřeje Korába v Grandrestaurantu platí zadání moderní česká kuchyně ve finediningovém podání, co nejvíc lokálních dodavatelů. To zní sice jednoduše, ale v tomhle velkém hotelu je to procesně náročnější. Přesto překvapil a minulýnrok vyhrál Kuchaře roku České republiky a za několik týdnů jede do Itálie reprezentovat Česko a náš hotel na mistrovství Evropy. Nejnovější je steakhouse Meat & Bone. Od roku 2023 jsme měli v nájmu hotelu Quissisana, který stojí naproti za říčkou Teplou. Tři bratři, kteří hotel postavili na konci devatenáctého století, se jmenovali Anton, Julius a Heinrich – a Anton pro svoji manželku Marii Mattoni v roce 1888 postavil právě Quissisanu. Od devadesátých let ale hotel nepatřil k Puppu. Nám se ho podařilo pronajmout a po dvou letech jsme ho převzali úplně a používáme ho jako dependance. A vybudovali jsme tam restauraci, která je kontra – něco jiného. Inspirovali jsme se hotelem Savoy v Londýně, kde mají koncept grilu provozovaný Gordonem Ramsaym. Ze Španělska jsme koupili jeden z nejlepších možných grilů na uhlí a menu staví na nejlepších surovinách ze světa – nejlepší ústřice, krevety, ryby. A steaková masa v nejvyšší kvalitě – black angus, wagyu.

Neměli bychom zapomenout na Becher’s Bar, který také prošel jistou proměnou.
Udělali jsme z něj finediningový bar – hosté tam ke každému drinku dostávají příběh a nabídku měníme jednou za půl roku. Jednou byla založená na emocích, jindy na prvních vzpomínkách, jednou na barvách. Pracujeme s Becherovkou jako nejznámějším místním likérem. A můžu prozradit, že v rámci Becher’s Baru vzniká nový prostor, který budeme otvírat 13. dubna na výročí vydání knihy Casino Royale od Iana Fleminga. Podle ní vznikly už dva filmy s Jamesem Bondem, v druhém se poprvén v hlavní roli objevil Daniel Craig a z části se natáčel v hotelu Pupp. Prostor bude mít tajný vstup a koncept speakeasy, tedy utajený prostor, o jehož existenci při příchodu do baru běžně nevíte. Bude se jmenovat Splendid, protože Pupp byl v bondovce přejmenovaný na hotel Splendid v Černé Hoře, a také proto, že nejdražší kolekce Moseru vyráběná pro britský královský dvůr nese název Splendid. Bar bude mít pětatřicet míst a úplně jiné menu založené na Bondovi. A budou tam jedny z nejdražších lampiček v Česku. Jelikož Bond popíjel koktejly martini z koktejlek ve tvaru písmene V, vyrobil Moser osmdesát kusů takových skleniček podle návrhu architektů, kteří z nich vytvořili osvětlení tohoto prostoru.

Karlovy Vary jsou bytostně spojené s filmovým festivalem, ale to určitě není jediná kulturní událost.
To je náš prvopočátek. Když tu v roce 1701 vznikl Saský sál, první služba, kterou Pupp nabízel, nebylo ubytování ani gastronomie, na ty došlo později, ale byla to kultura – lidé se sem chodívali bavit. Tuhle kulturní tradici jsme obnovili, máme ostatně velký, krásný slavnostní sál. Když jsem před šesti lety nastoupil, nedělali jsme nic ve vlastní produkci, ale teď máme každý měsíc nějakou událost. Jejich přehled pro letošek už máme na webu. Dramaturgicky je to pokaždé něco jiného. Před pěti let jsme začali zvát michelinské šéfkuchaře, pokaždé z jiné země – vždycky v období únor a březen. Začali jsme Oldou Sahajdákem jako zástupcem české kuchyně, pak jsme měli šéfkuchaře z Anglie, Itálie, Nizozemska. A letos se nám podařilo pozvat tříhvězdičkového michelinského šéfkuchaře Vikiho Geunese z belgické restaurace Zilte – bude tu vařit 28. února a 1. března. Jsou to dva unikátní večery pro maximálně padesát lidí. 12. dubna se uskuteční Virtuoso Night. Spolupracujeme s Baletem Národního divadla na Balet Night, která bude 25. října. Máme tady Karlovarský symfonický orchestr, se kterým 15. března pořádáme The Sound of Hollywood, kdy se v sále hrají největší filmové hity. V prosinci tu na odlehčení byla Cabaret Night. Vždy v květnu je u nás Food Fest, kdy začíná sezona – zveme deset nejlepších restaurací z republiky a koná se to před hotelem Pupp. Před šesti lety jsem také zjistil, že ve Varech nejsou vinné slavnosti, takže jsme je začali pořádat a zveme nejlepší moravské vinaře. Ne ty mainstreamové, kteří jsou vidět všude – k nám jezdí ti unikátní. Vybírá nám je jeden z nejlepších sommeliérů České republiky a deset takových vinařů tu pak je na poslední srpnový víkend.

Jednou z hlavních věcí pro nás je, že podobná akce se koná v sobotu – aby když host přijede v pátek na víkend, mohl v sobotu zažít výjimečnou událost a v neděli v klidu odjet. V létě jich pořádáme nejvíc, což vzniklo v covidu, když v roce 2020 nebyl filmový festival, ale tehdejší omezení umožňovala akce do sta lidí. Použili jsme tedy v našem sále stejnou technologii – velké plátno, projektor – jenom jsme sezení uspořádali kabaretně a udělali projekt Kinokavárna Pupp. Pokračujeme už pátým rokem, jenom nepromítáme artové filmy, jako to dělá festival – nechceme mu konkurovat – , ale vezmeme vždy ty nejúspěšnější filmy z uplynulého roku, koupíme na ně práva a promítáme je přes léto v úterý, ve čtvrtek a v sobotu, aby většina hostů, kteří jsou u nás přes léto, stihla do kinokavárny zajít. Výhoda je, že po celou dobu je otevřený bar, takže si k filmu můžete koupit drinky a máte větší komfort.

Jak mohou hosté trávit čas v širším okolí Karlových Varů?
Výhoda Karlových Varů je, že jsou v údolí – je to takové Monaco a večer, když se město rozsvítí, je to úžasné. Můžete se elegantně obléct a jít se projít po kolonádě. Na druhou stranu je úplně skvělé, že si vezmete outdoorové vybavení a hned za Puppem odbočíte a vyběhnete si nahoru na vyhlídky a jdete po lázeňských lesích a stezkách. Sám tam chodím a je to neskutečné. Záleží tedy, jakou máte náladu, ať chcete být sportovní, nebo elegantní, tady můžete, dělat obojí a nemusíte kvůli tomu nikam jezdit, oba zážitky si můžete užít hned. Dneska večer mířím na noční lyžování, protože z Puppu je to půl hodiny na sjezdovku na Klínovci.

V hotelu máme i lyžárnu a poskytujeme hostům související servis, takže nemusejí čekat frontu na skipas a podobně, připravíme případně i shuttle service. Přes léto mám rád kola – s Romanem Kreuzigerem jsme v okolí najížděli různé trasy a jsou tady krásné vyjížďky. Jelikož terén je kopcovitý, máme domluvenou spolupráci se Specialized, protože mají nejlepší elektrokola, která si hosté mohou půjčit. A vypravit se třeba do Lokte podél říčky Teplé – s některými hosty tam jezdím i osobně, dokonce i s dětmi na sedačce. Loket je unikát mezi hrady a zámky, tamní opevnění i zachovalost městečka. Další unikátní zážitek, asi dvacet minut autem od hotelu, je hrad a zámek Bečov nad Teplou, kde je druhá nejvýznamnější zlatá památka v Česku po korunovačních klenotech, relikviář svatého Maura. Objevili ho až v osmdesátých letech úplnou náhodou. V sezoně ho můžete vidět každý den, nemusíte čekat, až bude vystaven při nějaké zvláštní příležitosti. A jelikož Vary jsou městem křišťálu a porcelánu, opravdu bych doporučil návštěvu výroby v Moseru i tamního muzea, je to opravdu nádherné.

Rozhovor byl publikován v magazínu Vogue. Autor: Ondřej Lipár.