Banka CREDITAS získala většinový podíl v NEY spořitelním družstvu

2. 7. 2024

Banka CREDITAS získala více než 50% podíl v NEY spořitelním družstvu. Transakci již schválila i Česká národní banka. Ney bude nově fungovat jako dceřiná společnost Banky CREDITAS.

„Banka CREDITAS má ambice neustále růst, před dvěma lety do svého portfolia zařadila Max banku, letos se rozrosteme o spořitelní družstvo NEY. Koupě NEY je plně v souladu s naší strategií. Obchodní modely Banky CREDITAS i NEY spořitelního družstva se vhodně doplňují a může tak dojít k dalšímu rozvoji služeb pro klienty,“ říká předseda představenstva Banky CREDITAS Vladimír Hořejší. 

Spořitelní družstvo NEY je tradiční finanční institucí, která letos slaví 24 let na trhu a má přes 3 600 členů. Zaměřuje se na klienty z řad občanů, živnostníků i firem. Vlajkovou lodí produktového portfolia jsou firemní úvěry pro malé a střední podnikatele a pojištěný termínovaný vklad s výhodným zhodnocením. Kapitál překročil půl miliardy Kč, zisk za rok 2023 přesáhl 34 milionů Kč, bilanční suma je přes 3 miliardy korun.

„Spojení s Bankou CREDITAS je pro NEY spořitelní družstvo potvrzením správně nastavené dlouhodobé strategie postavené na úzké spolupráci s klienty. Výsledky, které jsme za poslední tři roky dosáhli, jsou toho důkazem. Věříme, že ve spolupráci se skupinou CREDITAS je před námi prostor pro další růst na poli financování malých a středních podniků,“ uvedl předseda spořitelního družstva NEY Lukáš Hartl.

Banka CREDITAS patří mezi středně velké banky, aktuálně má přes 200 tisíc klientů, bilanční sumu přes 130 miliard korun a vloni si připsala čistý zisk více než 1,1 miliardy korun.